De berg die praat in kleuren


Drie kraters met elk een eigen kleur op een berg. Klinkt dit als een raadsel, dan laat de berg Kelimutu dit fenomeen dagelijks zijn. De kraters op de top van de berg liggen op een hoogte van 1650 meter. De vulkaan is niet meer actief met erupties, maar wat er in de kraters gebeurd blijft een raadsel.

De kleur van het water in de verschillende kratermeren veranderen in de tijd. Blauw, groen, bruin, grijs, roodbruin en zwart zijn gespot. Daarbij komt een laag licht geel zwavel dat aan de rand van het meer contrastrijk afsteekt met het water en de grijs bruine rotswand. De meren liggen als edelstenen in het grijze lava landschap.

Voor geologen blijft het een mysterie waarom de kratermeren zo verschillende van kleur zijn.
Zijn het de mineralen die in het water werkzaam zijn met zuren?
Of komt er regelmatig iets uit het binnenste van de aarde door scheurtjes in de kraterwand naar boven, fumaroles genoemd, die chemische reacties veroorzaakt en de kleur van het water van tijd tot tijd veranderen.

Wat het dan ook is, voor de lokale bevolking is deze berg heilig. De kleuren van de berg zijn voor hun tekens en zo kan het zijn dat deze mysterieuze berg praat in kleuren.

drie kleuren, drie meren, een berg

drie kleuren, drie meren, een berg

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s