Knallend rose


Het roze water in het meer Hillier is fonomenabel knal rose. De kleur is een contrast met de omliggende omgeving, de groene vegetatie, blauwe oceaan en een licht stuk strand ertussen.

Roze
Onderzoekers zijn niet zeker maar denken dat het komt door een micro alg met de naam Dunaliella Salina. Deze alg heeft zich aangepast aan zout water. Dat moet ook wel want het meer is 5 x zouter dan gewoon zeewater. Deze kleine organismen maken caroteen, dat een roze kleur geeft in het water. Dit is ook te zien in het roze meer In Senegal, lac Rose.

Knal roze
Maar het meer Hillier is knal roze, van kant tot kant, dus in ondieper water wordt het niet transparanter, het water blijft roze. Je kunt dus een flesje vullen met water uit meer Hillier en dit water is roze van kleur. Hoe komt dit?

Naast de micro alg leven er ook halo-bacteriën in het water. Deze halo-bacteriën zorgen voor de knal roze kleur en ze leven van de micro algen. Er leven ook garnalen in het meer, die op hun beurt van de bacteriën leven.

Hoe zouter het water hoe feller de kleur roze. De kleur roze is dus een combinatie van bacteriën, algen en de hoogte van het zoutgehalte in het water. In de zomer is door verdamping van het water het zoutgehalte hoger en de kleur van het meer feller roze.

 

MRSTAR16-HIY2-roze

meer Hillier in Australië.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s