Jane Goodall is vastberaden


MRSTAR16HIY03-JaneGoodall

De vastberadenheid en geduld van Jane Goodall markeert haar stijl van onderzoek. Hierdoor wist Jane zonder veel voorkennis over de chimpansees nieuwe waardevolle kennis op te bouwen. Ze bestudeerde hun gedrag, stond open en leerde een bijzonder taal, de taal van de chimpansee, verbaal en non-verbaal.

Veel kinderen groeien op met het verhaal in de jungle van een man, levend onder de apen met een lange oerschreeuw. Natuurlijk si dit Tarzan die later gezelschap krijgt van Jane, de dochter van een onderzoeker. Jane kiest ervoor om bij Tarzan te blijven.

 

Geen nummer maar een naam
Jane Goodall heeft geen Tarzan nodig om in het oerwoud te overleven. Ze is 26 jaar, knap en vastberaden als ze haar onderzoek naar de chimpansees in 1960 in Tanzania start. Dit onderzoek neemt veel tijd. Tijd waarin Jane leert om met de apen te communiceren, hun vertrouwen te winnen, hun leefgebied te kennen, hun familiebanden te begrijpen, en nog veel meer. Ze bouwt een band op met de apen, die ze een naam geeft. Dat is haar manier van onderzoeken, geen nummer maar een naam. In de wetenschap geef je nummers zodat je afstand houdt met je onderwerp en objectief kunt blijven. Jane is een betrokken en gepassioneerde onderzoeker.

Jane Goodall

Al snel worden reportages over Jane gemaakt door National Geographic. Over haar wijze van onderzoek en de ontdekkingen over de chimpansees. Een grote ontdekking is als de apen een gereedschap maken met een doel. Ze gebruiken stokjes of dunne bladeren om termieten te vangen en op te eten. Dat zet de wetenschap op zijn kop. Er werd tot dat moment gedacht dat het maken en gebruiken van gereedschap alleen voorbehouden was aan mensen.

Balans tussen mensen en de natuur wereld
Jane leeft in het oerwoud en ziet nog meer. De grootste bedreiging voor de aap is de mens. Maar ze ziet ook dat de lokale bevolking en de natuur samen moeten gaan. Het uitsterven van de chimpansees zal ook de lokale bevolking schaden. Daarop heeft ze besloten haar verhaal persoonlijk aan de wereld te vertellen en meer bewustzijn en oplossingen te vinden, zodat de chimpansees veilig zijn. Het gebied waar de apen leven is het natuur reservaat Gombe National Park geworden.

Daar stopt Jane niet. Ze wil meer mensen betrekken bij de natuur. Jane geeft veel presentaties en lezingen over de hele wereld. Ze vertelt met passie in woorden die je kunt verstaan en je meenemen naar het oerwoud in Afrika. Over de hele wereld worden natuurgebieden schadelijk geexploiteerd. Samen met betrokken mensen heeft ze het
Jane Goodall Instituut opgericht.

We leven in onzin
De kleinkinderen van Jane hebben haar nog meer laten beseffen hoe belangrijk het is om onze wereld te behouden en te koesteren. Dat de mensen in de stad ook niet veilig zijn. Zo hebben de mensen tegenwoordig 50 chemicaliën meer in hun lichaam dan 50 jaar geleden. Dit brengt allerlei ziekten met zicht mee. Kinderen zijn de toekomst, maar steeds meer kinderen groeien op tussen beton in een digitale wereld. Hierdoor heeft Jane in 1991 het actieprogramma Roots & shoots gestart voor jongeren in Tanzania.

Jane blijft zich inzetten voor een betere wereld voor de chimpansees, de lokale bevolking, voor jou, voor mij en onze kinderen. Ze reist de wereld rond om presentaties en lezingen te blijven geven, ze is vastberaden.

More…
Retroperspectief Jane Goodall

TED talk in februari 2002

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s