Nneka strijdt voor het Ogoni gebied


MR-HIY16-mrt03 -NigeriaHet Ogoni gebied in Nigeria, waar Nneka is geboren heeft een nieuwe laag. Als je naar het gebied van de Niger Delta kijkt ziet de bodem zwart.

Wat is er gebeurd?
Voor 1960 was het gebied van de Ogoni een prachtig land. Het gebied is het punt waar de grote Niger rivier met zijn vele armen de Atlantische Oceaan omarmt. In de armen zijn heel veel eilandjes, er zijn moerassen en mangroven. In dit waterrijke gebied kan vis veilig eitjes leggen tussen de mangrovewortels. Zoet en zout water komen samen en creeren een eigen eco-systeem, waar unieke planten en dieren leven.

Zo gezegend is dit land gebied aan flora en fauna zo is er ook een overvloed aan olie dieper in de aardbodem. Wanneer mensen olie als bron voor energie en kunststof gingen gebruiken en de olie in de 50-tiger jaren ontdekt werd begint het gevaar voor dit gebied. Tel daar een overheid bij op die meer oog voor economie dan voor mens en natuur heeft. De multinationals en overheid werken samen als een hebzuchtige organisatie die het gebied grenzeloos uitzuigt, exploiteert en vervuilt. Het boren is in 1958 begonnen en is nog steeds aan de gang. Tel erbij op dat het oorspronkelijke materiaal van de pijpleidingen voor het vervoer van de olie oud is, lekt en dwars door dorpen loopt. De multinationals, met name Shell zeggen dat de verspilling van de olie niet hun schuld is, maar die van bandieten en rebellen. In bijna 60 jaar is er ruim 49 miljoen liter olie dit unieke natuurgebied ingestroomd.

Wat doen de mensen?
In het Ogonigebied wonen veel mensen, die niet zomaar hun mooie land kunnen verlaten. Eerst delen ze de onvrede en protesteren tegen de vervuiling van hun leefgebied en hun gezondheid. Ze vormden een organisatie MOSOP geheten, (movement for the survival of the Ogoni people). De overheid van Nigeria kijkt alleen naar de economische belangen voor Nigeria, waar ze zelf een groot deel van in hun eigen zakken. Olie is het toverwoord en grote olie bedrijven als Shell kunnen gemakkelijk een deal met de overheid sluiten zonder zelfs maar te denken van de mensen of de natuur.

Als de MOSOP meer aandacht buiten Nigeria krijgt wordt het lastig voor Shell, die internationaal onder vuur komt te liggen. Shell wil niet zo’n smerig imago krijgen als dat ze zelf van het Ogoni gebeid maken. Dit resulteert in een lobby afspraak tussen Shell en de overheid om de activiteiten van de lokale bevolking te stoppen. Negen leiders van de MOSOP, waaronder de dichter Ken Saro-Wiwo zijn daarop gearresteerd. Wereldwijd protesteerden mensen tegen Shell en de Nigeriaanse overheid om deze geweldloze activisten vrij te laten. Maar alle negen zijn in 1995 geexcecuteerd.

MR-HIY16-mrt03-Nneka

Nneka – singer songwriter uit Nigeria

Dat is 20 yaers geleden, toen Nneka een kind was. De geesten vliegen hoog. Nneka is een getalenteerde singer-songwriter. In haar muziek is Ken Saro-Wiwa en de geweldloze strijd nog volop aan de gang. Wat een mooie manier om dit kwade onrecht tot uitdrukking te brengen. En yess we zijn allemaal schuldig. We hebben nu de technologie en kennis om op grotere schaal schone energie op te wekken en moeder aarde met rust te laten. Nneka kan haar geboortestreek niet vergeten. Maar de wortels zijn nu bedekt met een dikke zwarte laag, met een alles indringende geur die je doet verstikken.

En de wereld?
De wereld is bezorgd en bewust van wat er gaande is. Organisaties, zoals Greenpeace, Amnesty International voeren campagnes voor een beter milieu en mensenrechten, maar ook lokale organisaties zoals MOSOP blijven actief. Somige activisten vluchtten voor hun leven en blijven elders actief. Ze zijn geen grote bedreiging voor de Nigeriaanse overheid of de olie bedrijven. Andere mensen worden rebellen. Hier maken de multinationals gebruik van om hun schuld van de vervuiling te ontlopen. Ze beweren dat de olie is gestolen door rebellen.

Hoewel Shell werkt aan een groen imago en belooft om de rotzooi op te ruimen is de kleur van het Ogoni gebied is nog steeds oliezwart. Om eerlijk te zijn, voor het vinden van informatie voor dit stuk moest ik diep duiken. Alle informatie over het Ogoni volk en het gebied gaat over de olie. Zelfs de cultuur van Ogoni is besmeurd.

Nneka zingt in ‘heavy soul’ dat ze het werk van Ken Sira-Wiwo voortzet. Ze is ook betrokken met de rechten van vrouwen. Ze maakt mensen wakker en legt verborgen problemen bloot. Ze is een stem voor degenen die niet kunnen spreken. Nneka I love you, veel succes en inspiratie in je levenswerk voort te zetten.

In deze tijd van nieuwe energie, laten de olie mulitinationals zien hoe inefficiënt ze werkelijk zijn. Ze houden de wereld in hun macht en laten dit zien. Maar we weten dat moeder aarde andere middelen bronnen heeft die schoon en oneindig zijn schoon. Het had al lang anders kunnen zijn. Laten we zorgen dat we overstappen en de zwarte oliesmeurie wordt opgeruimd voor onze mooie planeet, onszelf en onze kinderen.

More …Nneka– heavy soul
Het nummer waarin ze zingt “Ik ben de stem van Ken Saro-Wiwa”

Achtergrond video over de verwoeste Niger Delta

One thought on “Nneka strijdt voor het Ogoni gebied

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s