Vandana Shiva


MR-HIY16-mrt03-shiva

shiva-coloring

In de mini serie colorful woman wordt dezelfde illustratie zeven keer anders ingekleurd met een kleurcombinatie die iets vertelt iets over de achtergrond van de heldin, een milieu activiste.

De kleuren in deze illustratie zijn geïnspireerd op de kleuren van traditionele kleding uit de geboorte streek Dehradun in India van Vandana Shiva.

Vandana Shiva is geboren in 1952 in Uttarakhand, India. Haar vader was een conservator van de bossen, en haar moeder was een boer met een diepe liefde voor de natuur. Haar ouders waren aanhangers van Mahatma Gandhi. In navolging van Gandhi, zegt ze: “Ik heb geprobeerd om de verandering te zijn die ik wil zien.”

Na haar school en opleiding als een turnster in India rond Vandana Shiva een studie in de natuurkunde, filosofie en een doctoraat in de kernfysica af. Eenmaal afgestudeerd merkte ze dat ze niet genoeg wist over de feitelijke werking van wetenschap in de maatschappij. Zo heeft India de derde grootste wetenschappelijke gemeenschap in de wereld, maar blijft een van de armste landen, hoe kan dit? Wetenschap en technologie wordt verondersteld om groei te creëren, te verwijderen armoede.

Vandana-Shiva

Vandana Shiva

Die vraag leidde haar interdisciplinair onderzoek in wetenschap, technologie en milieubeleid. Ze wordt een autoriteit op het gebied van milieu-impact en raakt diep verontrust door de bedreiging voor de biodiversiteit die uitgaat van de biotechnologie.
De plannen van de wereldleiders met betrekking tot agri-business in het controleren van de levering van voedsel en geneesmiddelen door het gebruik van gepatenteerde, genetisch gemanipuleerde zaden ziet Vandana als een gevaar.

Seed for freedom
In 1991 richt Vandana de nationale beweging Navdanya op om de bio-diversiteit te waarborgen. In het bijzonder de bescherming van inheemse zaden en het verzet tegen het patenteren van zaden. “Ze beschrijft deze wetten als een” tool voor het maken van onderontwikkeling. ”

Met de goede inzet van permacultuur en niet gemanipuleerde zaden kunnen we onze aarde weer vruchtbaar maken, planten weer voedzaam, ons lichaam meer weerstand en energie geven. In plaats van de neerwaardse spiraal kom je in de opwaardse spiraal samen met onze aarde.

Navdanya

Navdanya – Diverse women for diversity movement

Vandana ziet biodiversiteit zo nauw verbonden met de culturele diversiteit en voedsel veiligheid. Zij heeft hiervoor een wereldwijde beweging Diverse Women for Diversity opgericht. Vandana is een van de eerste boom-huggers, een warm gebaar van een groep van Indiase vrouwen om te voorkomen dat bomen gekapt worden. Zij is de meest bekende activiste voor bio-ethiek, eco-feminisme en bio-diversiteit.

Ze heeft veel boeken en wetenschppelijke artikelen geschreven, schoolprojecten opgezet voor permacultuur, vele onderscheidingen gekregen en ze is een internationale spreker. Zij blijft zich inzetten voor ecologische agri-cultuur, kennisoverdracht, GMO vrije zaden en gezonde voeding. Ze zet zich in voor erkening en empowerment van vrouwen door vrouwen en ecologie in het middelpunt van de internationale ontwikkelingsagenda te plaatsen.

Wetenschapper, filosoof, feministe, auteur, milieudeskundige, activist, Dr. Vandana Shiva is een one-woman beweging voor vrede, duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid.

More…
Ik vind het inspirerend om Vandana te horen spreken. Al haar presentaties en interviews is de kracht van liefde voor moeder aarde en respect en beondering voor het leven voelbaar. Daarom eindig ik met tweede korte video’s van haar. Ik wens dat ze nog veel werk kan verrichtten en mensen bewust maakt van de noodzaak van vruchtbare aarde, van kennis om voedsel te verbouwen, in arme en rijke landen, op het platteland en in steden.

seed for freedom

 

2 thoughts on “Vandana Shiva

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s