Eileen Kampakuta Brown en Eileen Wani Wingfield


Colorful woman HIY16-03-Australië

De kleuren van deze illustratie uit de mini serie colorful woman zijn geïnspireerd de grassen die groeien op de rode aarde en worden gebruikt voor kunstvoorwerpen en manden van de Aboriginals in Australië. De kunst van de Aboriginals is wereldwijd gelieft. In de schilderijen wordt veel rood en oranje gebruikt met witte en zwarte stippen.

Het verhaal begint bij de Goldman Environmental Prijs in 2003 voor twee oudere dames Eileen Kampakuta Brown en Eileen Wani Wingfield. De prijs krijgen ze voor hun inzet voor het behoud van landrechten van de Aboriginals in Australië. Met deze rechten geldt ook het tegenhouden van een nucleaire stortplaats in de woestijn.

Beide dames hebben de gevolgen van de atoomproef van de Britten in 1953 in Woomera in het zuiden van Australië van een afstand meegemaakt. Ver weg van de druk bewoonde wereld maar toch bewoond. Er zijn doden gevallen onder de oudere bevolking, mensen werden blind en kregen kanker. Ook Britse militairen die bij de bombardering betrokken waren stierven vrij kort erna. De meeste slachtoffers zijn Aboriginals.

MR-HIY16-mrt03-Aboriginal
Het woestijnland waar de atoomproeven zijn genomen is deels opgeruimd, maar niemand weet of het voldoende schoon is. Officieel is een deel reservaat en toegekend aan de Aboriginals. Des te vreemder als in 2005 de overheid kernafval op het land van de Aboriginals wil dumpen. Het gaat volgens hun om ongevaarlijk afval. We weten inmiddels dat kernafval altijd radioactief blijft.

De mensen in de grote steden maken en gebruiken kernenergie en de Aboriginals die in de woestijn wonen krijgen het afval. Verschillende organisaties zoals Greenpeace protesteren tegen het voorstel. Het is in deze tijd onnodig om grondstoffen uit de aarde te halen voor energie. Ook organisaties van de Aboriginals zijn in protest gegaan tegen verdere vervuiling en vergiftiging van hun land, water en gezondheid. Hieronder ook een groep oudere vrouwen Kupa Piti Kungka Tjuta – de Raad Senior Aboriginal Women’s uit Zuid Australië.

Eileen Kampakuta Brown en Eileen Wani Wingfield hebben gesproken met succes. De overheid houdt meer rekening de rechten van de Aboriginals. Er komt geen vuilstortplaats bij Woomera. In 2008 heeft de regering zich officieel verontschuldingd voor het weghalen van kinderen bij de Aboriginals die gemengd waren. Deze ‘lost generation’ kinderen werden vaak gestireliseerd.

Eind goed al goed. Nee, dat niet. Politiek blijkt onbetrouwbaar, drankmisbruik onder de Aboriginals is hoog, de levensomstandigheden zijn laag en het land is waarschijnlijk nog vervuild. De vrouwen blijven waken voor de landrechten, heilige plaatsen en vooral ook het voortbestaan van hun cultuur en de natuur.

Uit de organisatie Kupa Piti Kungka Tjuta zijn de Tjanpi desert weavers voortgekomen. Een sociale onderneming waar 400 Aboriginal ambachtsvrouwen van 26 communities samenwerken. Zij weven met gras dat op hun rode woestijnland groeit en verdienen hiermee hun inkomen. Even belangrijk is dat ze hiermee hun cultuur doorgeven.

More …Een film over de kunst van grassobjecten door Vogue Australia.

MADE WITH CARE EP. 2: TILI WIRU from Koskela on Vimeo.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s