festival van kleur


Op woensdag 23 maart 2016  is het kleurigste lentefeest Holi. Oorspronkelijk een feest van de hindoestanen, maar inmiddels wordt het wereldwijd gevierd.

Voor de Hindoestanen is dit het Nieuwjaarsfeest en in plaats met kleurig vuurwerk te schieten wordt iedereen in de kleuren van de regenboog gekleurd.

Deze belangrijke feestdag heeft zijn oorsprong  in de natuur, de religie, de mythologie en de historie van de Hindoestanen.  Het Holi-feest symboliseerd de overwinning van het goede op het kwade, van licht op duisternis, van kennis op onwetendheid, van recht en waarheid op onrecht en onwaarheid. Het Holi-feest is een lente-, nieuwjaars-, en overwinningsfeest.
wonderboom

wonderboom

Holi wordt ingeluid met het planten van een stek van de ricinus-casterolie plant door een pandit (een priester) tijdens een speciale ceremonie.

Deze plant wordt wonderboom genoemd omdat er in een zeer snel tempo uit een zaadje een enorme plant groeit. De naam wonderboon heeft hij te danken aan de wonderolie die er vroeger uit gewonnen werd. De olie kan ook worden toegepast in zeep, smeermiddelen, verf, inkt, enz. In Engeland staat deze olie bekend onder de naam Castor oil.

Rondom de geplante ‘Holika’ wordt gedurende de volgende 40 dagen een brandstapel gevormd van hout, droge takken, stro enzovoorts. Deze brandstapel symboliseert het kwade en wordt tijdens de vooravond van Holi, in brand gestoken. Dit is op de avond van volle maan in maart. Hierna wordt er de hele dag en nacht uitbundig gefeest: het is een volksfeest. Men gooit met parfum en kleurpoeder, die de in bloei staande natuur symboliseren.

Het Holi kleurenpoeder is gebaseerd op maiszetmeel en geheel biologisch afbreekbaar en gemakkelijk weg te vegen. Het poeder is voor kleurfeesten, evenementen of gewoon als versiering.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s