Frans Lanting


Ik ben naar de tentoonstelling van Frans Lanting geweest met de titel
Dialogues with Nature.

frans-lanting-chimpansee-senegal

Frans Lanting – chimpansee, Senegal

frans-lanting-oog-in-oog

Senegal
Veel foto’s herken ik en hebben mij door de jaren heen  geïnspireerd. In veel van zijn foto’s is de energie en magie van het leven te zien. Het moeilijk om een favoriet te hebben. Een bepaalde foto spreekt op een bepaald moment meer aan. Als ik de chimpansee’s uit Senegal zie dan wil ik de volgende keer als ik in Senegal ben reizen naar het Nationale wildpark Niokolo Koba.

De fotoserie van de Bonobo waarvan een boek is gepubliceerd is even indrukwekkend. Oog in oog is een boek van Frans, waar portretten van dieren indringend en met veel respect zijn gemaakt.

frans-lanting-bonobo

Frans Lanting – bonobo, Gongo

De grote diversiteit van het werk van Lanting is eigenlijk ook eenheid, want alles is rechtstreeks uit onze prachtige aarde. En Lanting laat de diverse levensvormen en landschappen zien in geheel en detail. Je kunt jezelf verliezen in de details en de grootsheid, zoals de foto van de olifanten en antilope.

frans-lanting-olifanten-en-antilope

Frans Lanting – olifanten en antilope, Botswana

waarde moeder aarde
Het werk van Frans Lanting en zijn visie zijn een bevestiging dat we nog meer waardering en bescherming moeten afroepen voor het leven op onze aarde.
Dat pleit weer voor de werkelijk waarde. Niet het economische systeem gebaseerd op marktwerking van ruilen, maar op wat wij als levende wezens nodig hebben om te leven. Dat betekent dat alle technologische ontwikkelingen ten goede komt voor de mens en aarde.

Dialogues with Nature is de eerste grote overzichtstentoonstelling van het werk van Frans Lanting. De geboren Rotterdammer wordt beschouwd als een van de grote fotografen van deze tijd. Al vier decennia legt Lanting de wonderen van de natuur over de hele wereld vast, van de Amazone tot Antarctica. Zijn doel is om respect voor de aarde te stimuleren via foto’s die zijn passie voor natuur en zorg om de toekomst van onze levende planeet overbrengen. Lantings werk weerspiegelt zijn permanente dialoog met de natuur, die wordt geïnspireerd door zowel kunst en literatuur als wetenschap en technologie, en door zijn eigen ervaringen op alle zeven continenten.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s