World food festival


zaden

World food day op 16 oktober is in Rotterdam vorm gegeven in een festival. Het is prachtig herfstweer. Op diverse plaatsen in de stad zijn er activiteiten met voedsel als thema, zoals het bezichtigen van voedselverwerking, opslag in de haven, urban food tour en kookpresentaties over eten.

Ik ga naar het hart van het festival op het Schouwburgplein, op zoek naar tentjes die naast voedsel aandacht besteden aan voeding. Er is een healthy fact check cafe, maar ik blijf op het plein.

Voedsel is heel breed, van het verbouwen en telen van voedselbronnen tot bereiden van voedsel in de diverse culturele keukens. Er is aandacht voor de voedselverspilling en de intensieve landbouw, veeteelt en visserij die ten koste gaat van moeder aarde.

Voor voeding en voedingswaarden moet ik verder zoeken. Soms wordt het genoemd in een presentatie, hoe gezond een bepaalde ingredient is, omdat het een bepaalde vitamine bevat. In het midden van het terrein staat een tent die aandacht besteed aan The Zero hunger Project, een initiatief in Afrika en het initiatief van Oxfam Novib “Share a seed”

 

Zaden zijn van levensbelang. Het patenteren door multinationals zorgt ervoor dat kleine boeren afhankelijk worden gemaakt, genetisch gemanipuleerde zaden en monoculturen nog verder de voedingswaarde van de aarde terugdringen. Wereldwijd zijn er veel protesten tegen de maffiawerkwijze van deze bedrijven en het genetisch manipuleren, waarvan de schaduwkant onvoldoende bekend is of verzwegen wordt.

In de tent staan moringa planten en iedereen is welkom om een kopje moringa thee te drinken. Daar moet ik wezen, ik lust wel een kopje moringa thee. De dames vertellen  over het project.Ik vertel graag over een andere wonderplant hennep, waar ook thee van gemaakt wordt en nog 40.000 andere toepassingen.

Op de vraag of moringa ook goed te verbouwen is op een permacultuur basis is geen antwoord. Ik denk het wel. Moringa groeit in droge gebieden en heeft een zeer hoge voedingswaarde. Het is een wonderplant en is terecht een superfood.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s