Freedom


Nederlandse tekst onderin

There were farmers’ actions at the four-day walk in Nijmegen last month. Hikers were offered all kinds of farmers’ products during their walking march. On 19, 20 and 21 August part of the Vuelta takes place in the Netherlands. This is a major international cycling race.

The straw bale text of the farmers. © Teus van der Wind

The straw bale text of the farmers. © Teus van der Wind

Vuelta
Dutch farmers show themselves and their message to the world from their farmland. Tractors, trucks and flags line the meadows along the road that is part of the Vuelta’s bike course for several hours. The cyclists are riding too fast to see anything. But the cry for attention from farmers cann’t escape the cameras. The texts of hay bales are clearly legible from the air.


Finish

On 21 August is the last stage through the countryside of the Netherlands. The tour starts and ends in Breda. There’re thousands of people at the finish to get a glimpse of this spectacle.

For the time being, it seems that the farmers have mainly shown themselves in the countryside. At the finish it’s mainly spectators and other cyclists who stand along the road and hit the billboards hard as the cyclists sprint towards the finish at high speed.

The entire event have cost something, such as the media, VIPs, merchandise, police, roadblocks, shuttle bus, after parties, and so on. Not to mention all the flights from all over Europe and further. Does anyone wondering how much emition that cost?

The farmers manage to attract the attention of the international media with their playful actions. A business card that the Dutch government would rather not hand over.

Vorige maand waren er boerenacties bij het Nijmeegse vierdaagse wandel event. Wandelaars kregen tijdens hun wandeltocht allerlei boerenproducten aangeboden. Op 19, 20 en 21 augustus is de Vuelta naar Nederland. Deze is een grote internationale wielerwedstrijd.

Vuelta
Nederlandse boeren laten zichzelf en hun boodschap aan de wereld zien vanaf hun landbouwgrond. Tractoren, vrachtwagens en vlaggen staan ​​in de weilanden langs de weg die enkele uren onderdeel is van het fietsparcour van de Vuelta. De fietsers rijden te snel om iets te zien. Maar de schreeuw om aandacht van boeren ontsnapt niet aan de camera’s. De teksten van hooibalen zijn duidelijk leesbaar vanuit de lucht.

Finish
Op 21 augustus is de laatste etappe door het platteland van Nederland. De tour start en eindigt in Breda. Aan de finish staan ​​duizenden mensen om een ​​glimp op te vangen van dit spektakel.

Vooralsnog lijkt het erop dat de boeren zich vooral op het platteland hebben laten zien. Bij de finish zijn het vooral toeschouwers en andere renners die langs de weg staan ​​en hard op de reclameborden slaan als de renners met hoge snelheid naar de finish sprinten.

Het hele evenement heeft wat gekost, zoals de media, VIP’s, merchandise, politie, wegblokkades, shuttlebus, afterparty’s, enzovoort. Om nog maar te zwijgen van alle vluchten vanuit heel Europa en verder. Vraagt ​​iemand zich af hoeveel uitstoot dat heeft gekost?

De boeren weten met hun ludieke acties de aandacht van de internationale media te trekken. Een visitekaartje dat de Nederlandse overheid liever niet overhandigt.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s